”Z.o.Z”

We zitten ergens in het jaar 1974, voor het eerst betreed ik samen met mijn oudste broer en zijn vrienden een discotheek. Zeker niet zoals ze tegenwoordig zijn, veel eenvoudiger en je kon tenminste nog redelijk met elkaar communiceren. De dj was ook een bekende van mij en mijn broer, is na dit werk een eigen bar begonnen samen met een vriend. Het publiek was heel divers, maar de muziek was destijds totaal ander dan dat het een paar jaar later werd. Op dat moment wist ik natuurlijk niet dat ik drie jaar verder zelf op de vrijdagavond achter de draaitafels zou staan, toen ik daar voor de eerste keer was, was dat natuurlijk een jongensdroom van mij die in ”77 nog werkelijkheid werd ook. Het publiek was het publiek van ”74 niet meer, de muziek was enorm veranderd. Waar eerst de popmuziek zal ik maar zeggen hoogtij vierde was nu de discomuziek geintroduceerd, plus direct ook het meest gedraaide op een avond. Het publiek op de vrijdag was weer totaal verschillend met zaterdagavond. Het zakgeld reikte destijds hooguit voor een avondje disco, maar twee keer was toen te kostbaar, zelf had ik natuurlijk het geluk dat ik er werkte, kleine verdienste plus gratis drank. Weet nog die bewuste avond op mijn 15e toen ik binnenkwam de eerste twee stukken muziek die ik hoorde, eentje was voor mij bekend, een pracht nummer van de Stones, tweede nummer was voor mij geheel nieuw, maar ondertussen heb ikzelf al twee albums van die groep, van dat album grijs gedraaid, die ik nu nog heb zal waarschijnlijk zo goed als nieuw zijn. Voor mij was het het beste album wat ze ooit gemaakt hebben, met op hele kleine afstand gevolgd door Breakfast in America. Vandaag het nummer waar ik destijds direct verzot op was, en vrij snel aan mijn collectie had toegevoegd.

Skar.

Advertentie

10 gedachten over “”Z.o.Z”

 1. Ja, mooi nummer. Deze heb ik in mijn jeugd ook heel vaak gedraaid. Maar dan hebben we het echt over de jaren ’80. Toen het er in de discotheken vast weer heel anders aan toe ging als in jouw dagen. Ik kwam er ook niet heel graag. Ik ging erheen omdat mijn vrienden gingen. Maar het sfeertje van zien en gezien worden wat er altijd hing beviel me helemaal niet.
  Een avondje gezellig hangen in een café vond ik veel leuker.

  Geliked door 1 persoon

  • Voor mij zou het ook jaren ”80 geworden zijn, maar soms is een oudere broer wel handig, zelf had ik het ook meer op barretjes of leuke cafeetjes, ben ook eigenlijk maar zo”n 3 jaar daar geweest, daarna mocht ik dienstplicht vervullen, en ook voor mij waren de jaren tachtig een groot verschil, bij de jaren ”70…
   Fijn weekend.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ohhh hier komt oma-hoofd-met-gatenkaas…. Ik zal dit nummer ongetwijfeld toen ook gehoord hebben want in die jaren zat ik ook in een discotheek (zondagmiddag, stiekem) .. maar dit herinner ik me gewoon niet 😦 Terwijl ik toch wel die discotheek etc heel duidelijk op mijn geestesoog heb. Nou ja, het izj zo, is gelukkig geen ramp.

  fijn weeekeneenddddd

  Geliked door 1 persoon

  • Op zich is gatenkaas natuurlijk best lekker, alleen dat je voor de gaten ook betaald vind ik vreemd, maar goed de orde van de dag, in tegenstelling tot jou oma, zal ik nooit opa worden, en deze muziek hoorde bij het alternatieve repertoire, dus niet vreemd dat het je weinig zegt, de echte oude discomuziek is natuurlijk veel eenvoudiger om te onthouden………Celebrate…Kool and the juustum…
   Fijn weekend.

   Like

 3. Voor ons zijn het de seventies waar we goede herinneringen aan hebben. Toen begon de disco, zeker toen het afgelopen was met de zeezenders op 31 augustus 1974.
  Wij wensen jou een fijn weekend en hebben deze week weer eens meegedaan.

  Like

 4. Een heerlijk nummer waar ik echt verzot op was toen. Heb hem niet meer aangeschaft. Dat was een beetje voorbij. Moest zuinig zijn. Huisje, boompje beestje maar daarom kon ik er nog prima van genieten via de radio.
  Discotheken waren niks voor mij. Veel te veel herrie.

  Geliked door 1 persoon

  • Vind het ook een pracht nummer van hen, maar toen de hitjes van hun uitkwamen werden ze pas echt gewaardeerd, jammer dat destijds Roger Hodgon de band verliet, en de andere sterkhouder behoorlijk ziek werd, gelukkig hebben ze voldoende achter gelaten, discotheek is ook niet echt mijn ding, plus vroeger is niet te vergelijken met nu, plus het was erg laag plafond, soort kelder onder studentenvereniging, en door de mensen dempte het geluid redelijk…….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s